Parantuminen – osa 2

redemption

Redemption – pelastus/vapahdus

”Mikä on psyykeni päätarkoitus minua kohtaan? Olen lukenut paljon psykologiaan liittyvää kirjallisuutta jossa sanotaan, että mieli pyrkii tasapainoon. Sanotaan että mielensairaudet ovat defenssejä, puolustusmekanismeja. Mielenterveyden ongelmat ovat mielen omia korjausliikkeitä tasapainon säilyttämiseksi – jollain puhkeaa skitsofrenia, toinen masentuu, kolmas kehittää dissosiaation. Voiko sairaus olla pelastus? Onko mielen tekemät korjausliikkeet kömpelöitä ja epäkäytännöllisiä, vai onko ihmisen oikeasti sairastuttava psyykkisesti pysyäkseen tasapainossa? Onko sairaus välttämätön paha, prosessi joka ihmisen täytyy kokea ymmärtääkseen jotain ja saavuttaakseen tasapainon? Mitä jos en olisi sairastunut, olisinko mennyt lopullisesti rikki? Ja mitä sellainen rikki meneminen tarkoittaisi? Vai olenko rikki nyt?

En tiedä, onko tämä sairaus puolellani vai minua vastaan. Joskus se tuntuu armottomalle opettajalle. Joskus viholliselle joka ei jätä rauhaan. Joskus tuntuu kuin minua persoonana ei olisikaan, on vain sairaus. Tuntuu että hukun sairauteen. Mutta tällainen ajattelu on vähentynyt. Olen oppinut tulemaan toimeen sairauteni kanssa. Kutsutaanko sitä parantumiseksi? Vai onko parantuminen sitä, että oireet katoavat kokonaan? Monissa mielenterveydenongelmissa on riskinä, että oireet eivät katoa täysin koskaan tai voivat palata pitkänkin ajan päästä.

Onko siis lopullista pelastusta sairaudesta? Vai auttaako sairauteni minua elämään maailman ja itseni kanssa? Nostaako se minut ylös valoon vai painaa syvälle pinnan alle, mistä ei ole paluuta? Henkilökohtaisesti alan kallistumaan siihen johtopäätökseen, että ilman sairauttani olisin latteampi ja ihmisenä. Sairauteni tekee minusta inhimillisen. Mutta sen kestäminen tuntuu joskus epäinhimilliseltä. Ilman sairauttani ymmärtäisin itsestäni, muista ja maailmasta paljon vähemmän. Mutta onko kaikki se ymmärrys kärsimyksen väärti?”

Teksti:
nimimerkki: ”Mietin mikä vittu tää maailma on, siks koittanu haalii kaiken tiedon. Ja jos historia on vapautumista, niin mistä tiedän mitä vankila on.
Jos se onkin onni, mun oma Fritzlin vaja, ja kuolles vast tajuun, et olinki onnellinen kokoajan. ” (Nimimerkki otettu Pyhimyksen biisistä ”Häiriintyny”.)

Kuva:
nimi: Redemption
tekniikka: etsaus ja akvatinta
tekijä: Kaisa Koljonen

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s